Što nam spremaju košarkaši u Riju?

Olimpijske igre su pred nama! Od danas, 6. kolovoza pa sve do 21. istog mjeseca, 12 reprezentacija koje su osigurale nastup na košarkaškom turniru borit će se da ostvare snove mnogih – da se okite sa nekom od medalja.

Naravno, svaka od reprezentacija koje su došle na ovo natjecanje ima neku svoju računicu, snove i želje.

Ipak, kako to realno izgleda?

Gledajući sve segmente oko dolaska na OI, kao i sastave reprezentacija, napravit ćemo listu potencijalnih osvajača medalja, kao i mogućih iznenađenja.

1. SAD

Bez obzira u kakvom sastavu došli, bez obzira na ime i sastav protivnika ili mjesto odigravanja turnira, uvijek će i svuda biti favoriti. I pored velikog broja otkaza, naročito igrača koji su igrali finala konferencija i igrača koji su ove godine završili u prve tri napadačke i dvije obrambene petorke NBA lige, nema se što zamjeriti, niti se može naći slaba točka ovoj reprezentaciji. Od ukupno 20 igrača koji su se našli na spisku svih ovih petorki, svega 8 je pristalo da igra i za reprezentaciju ove godine, uz dodatak iskusnog Carmela Anthonyja kome ce ovo biti četvrte OI, igrača prve petorke Golden Statea posljednje dvije sezone Harrisona Barnesa, vedetu Toronta DeMara DeRozana i lucidnog playmakera čiji šut je odlučio ovogodišnjeg NBA prvaka – Kyrieja Irvinga.
Svaki drugi rezultat osim osvajanja trećeg zlata u nizu bilo bi najveće iznenađenje ne samo košarkaškog turnira nego i cijelih Igara!
Amerikanci su izuzetno jaki pod košem, sa najboljim obrambenim NBA centrom DeAndreom Jordanom i najboljim napadačkim centrom DeMarcusom Cousinsom. Ako uopće možemo usporediti bilo čiju centarsku liniju na OI, jedina ekipa koja bi na toj poziciji mogla parirati je ekipa Španjolske sa Pauom Gasolom, Nikolom Mirotićem i Felipeom Reyesom, a jasno je da je razlika opet prevelika u korist američke reprezentacije. Na vanjskoj liniji zaista nema potrebe izdvajati nekoga posebno. Jednostavno, previše su jaki za ostatak konkurencije.

2. Španjolska

U svom posljednjem nastupu u ovom sastavu, europski prvaci će sigurno biti silno motivirani da u najboljem mogućem svijetlu odigraju ove OI. Teško da ćemo ikada više vidjeti zajedno na parketu Paua Gasola, Juana Carlosa Navarra, Felipea Reyesa i Josea Calderona jer niti jedan od njih nema manje od 35 godina! Ako tu dodamo Rudyja Fernandeza i Sergija Rodrigueza koji su prešli tridesetu, jasno je da govorimo o jednoj vrlo iskusnoj i odlično izbalansiranoj reprezentaciji koja se poznaje “u dušu”. Velika prednost Španjolaca je što uz ovih 6 imaju još 6 igrača koji u svakom trenutku mogu ući s klupe i donijeti prevagu. Nikako se ne smije ispustiti iz vida da od 12 igrača koji će nastupiti za ovu reprezentaciju u narednim danima, samo Felipe Reyes i Sergio Llull nemaju iskustvo igranja u NBA-u ili nisu potpisali za neki NBA klub u svojoj karijeri. To su ove sezone uradili i Willy Hernangomez i Victor Claver i ovaj podatak možda i najbolje pokazuje o koliko jakom sastavu govorimo: Španjolci s pravom gledaju ka finalu OI. Odlično izbalansirani i na vanjskoj i na unutrašnjoj liniji, sa Gasolom koji po potrebi može biti i razigravač na visokom i niskom postu, kao i sa odličnim šuterima, Španjolska ima širinu za odgovoriti na izazove svih protivnika, osim naravno, američkog sastava.

3. Francuska

I pored nekih neuvjerljivih izdanja u predolimpijskom periodu, i pored relativno teško izvojevane pobjede nad ekipom Kanade nakon koje su se plasirali na OI, kao i čak tri uzastopna poraza protiv reprezentacije Srbije u prijateljskim odmjeravanjima snaga, francuska reprezentacija je ipak treći favorit za osvajanje turnira. Razlog je velika kvaliteta koju posjeduje njihova startna petorka i ogroman, ali zaslužen respekt koji imaju kod sudaca, što se naročito odnosi na najboljeg igrača francuske lađe i kapetana tog broda – Tonyja Parkera. Kolika je razlika kada on igra u punoj snazi i kada ga nema na parketu najbolje se vidjelo u već spomenutom finalnom okršaju kvalifikacijskog turnira protiv Kanade. Dok Parkera nema na parketu, igra se izjednačeno, na jednu loptu, ali kada on uđe na teren, igra dobiva drugu dimenziju. Kao kada u ekipu iz osnovne škole ubacite nekog starijeg srednjoškolca, Francuzi jednostavno dobiju na sigurnosti i cijela ekipa izgleda i igra bolje, sa više samopouzdanja. NBA igrači Batum, Lauvergne, Diaw, Gobert, kao i europski klupski prvak Nando de Colo čine, uz već spomenutog Parkera, udarnih 6 igrača na koje će se dugogodišnji izbornik Francuske Vincent Collet osloniti. Ono što može možda biti problem za francusku reprezentaciju je to što kad neko od ostalih šest igrača sa klupe uđe u igru, ne može pokriti ulogu svog prethodnika, a tu su i povremeni padovi koji se događaju u igri Francuza. Zbog toga će sljedeće reprezentacije tražiti svoju šansu u eventualno slabom danu francuskih košarkaša. Iako im se igra uglavnom temelji na šutu, mogu spuštati loptu i na centre, ali to će biti svakako slabija strana ove reprezentacije i šansa za druge da dođu do iznenađenja.

4. Srbija

Reprezentacija koja je rasla u prethodne dvije sezone doživjela je peh pred same OI – uz izostanak 221 cm visokog i u Euroligi predominantnog Bobija Marjanovića, reprezentacija Srbije je došla na igre i bez najboljeg all-round igrača u Europi – Nemanje Bjelice. Zbog toga će sama igra Srbije biti siromašnija, ali pobjednički mentalitet nekadašnjeg kapetana, a sada izbornika Srbije Aleksandra Đorđevića utjecao je da se, barem do sada, ne primijeti izostanak spomenute dvojice. Najviše se očekuje od playmakera CSKA i najboljeg europskog razigravača Miloša Teodosića. On bi trebao zablistati punim sjajem na ovim OI i u kombinaciji sa odličnim centrom Denvera Nuggetsa Nikolom Jokićem činiti udarni tandem srpske reprezentacije. Ako uzmemo u obzir odličnog šutera Bogdana Bogdanovića i nekoliko igrača zadatka, to bi trebalo biti dovoljno da Srbija dođe do polufinala. Najveća mana ove momčadi je što nema dostojnu zamjenu za Teodosića, iako je Stefan Jović jako napredovao u toku ove sezone, a tu je i nestabilna forma centra Miroslava Raduljice.

5. Litva

Ekipa kojoj je zaštitni znak oduvijek bio šut, postala je i ekipa koja zna biti i jako agresivna i disciplinirana u obrani. U ovoj reprezentaciji ne postoji izrazita zvijezda, a tom epitetu najbliži je Jonas Valancijunas koji će biti u stanju držati protivnike dalje od reketa. Trebalo bi obratiti pažnju i na Domantasa Sabonisa, sina legendarnog Arvidasa Sabonisa, koji je na istom koledžu koji je svojevremeno predvodio John Stockton (Gonzaga) imao sasvim solidne brojke koje su mu omogućile da na draftu bude izabran kao 11. pick. Ono što može biti problem Litvi je upravo mnoštvo odličnih timskih igrača, jer se može dogoditi da nemaju odgovarajućeg vanjskog igrača koji može rješavati stvar ako utakmica stane u jednu loptu.

Potencijalna iznenađenja turnira

Prije svih, reprezentacija Hrvatske. Iako ESPN Hrvatskoj daje tek 9 mjesto na OI, smatram da je ta ocjena pogrešna. Ono što se dalo vidjeti u pripremnom periodu i na kvalifikacijskom turniru u Torinu je da se ova reprezentacija može bez problema se plasirati u četvrtfinale, a tamo će mnogo ovisiti od protivniku u toj utakmici. U NBA načinu igre koji forsira izbornik Aco Petrović glavnu rolu imaju nova akvizicija Philadelphije, all-round igrač Dario Šarić, kao i šuter Netsa Bojan Bogdanović. Uz dobru rolu Krunoslava Simona i eventualno Maria Hezonje, ova ekipa bi mogla mnogo. Na žalost, zbog nekonstantnosti i povremenih, ali redovitih padova u igri i nedostatka kvalitetnih igrača s klupe, hrvatska reprezentacija se nalazi pri dnu ESPN-ove liste,u rangu s Nigerijom i Venezuelom, a tamo realno ne pripada.

Reprezentacija za koju se možda i cijeli košarkaški svijet nada da bi mogla i do polufinala je reprezentacija Argentine sa 4 izuzetno iskusna igrača – Delfino, Ginobili, Scola i Nocioni. Pored vrlo agresivne igre pune tempa, pitanje je koliko će dugo moći tako igrati zbog godina koje su već stigle glavne igrače. Ipak su jedno prijateljske utakmice u Argentini, a drugo Olimpijski turnir u, za Argentince “neprijateljskom”, Brazilu.

Naravno, OI ne bi bile to što jesu kada sva ova predviđanja već prvi dan ne bi mogla pasti u vodu. Svi će se boriti, nadati se i sanjati neko od odličja. Tko će biti zadovoljan nakon turnira, vidjet ćemo u narednim danima. Do tada uživajmo u predstavi najboljih reprezentacija koje ovaj sport trenutno može ponuditi.

Autor: Srđan Nikolić