Intervju: Nikola Savović i RKL

Ako ste ikada pokušavali organizovati utakmicu s drugarima, u bilo kojem sportu, znate da to može da bude popriličan izazov. Šta onda reći za nekoga ko ne organizuje samo jednu utakmicu nego i celu ligu?! Porazgovarali smo sa Nikolom Savovićem, osobom iza projekta RKL – Rekreativna košarkaška liga koji postaje sve popularniji. Pročitajte i pogledajte šta je sve jedan entuzijast u stanju da napravi kad mu fali košarke.

Organizacija nečeg ovakvog nije uopšte jednostavna, pogotovo kad se počinje od nule. Kada je i kako sve uopšte počelo?

– Nimalo jednostavno. Na ideju sam došao negde u zimskom periodu kada mi se baš igrala košarka, a nisam imao dovoljno dostupnih drugara da organizujemo ‘termin’. Svako ko je ikada okupljao društvo za košarku zna o čemu pričam. I onda mi je palo na pamet da je mnogo lakše okupiti jednu ekipu nego dve, kao i to da bi bilo super da imamo sudiju i da znamo recimo ko je imao koliko poena. I kako bi bilo super da svakog vikenda imamo zakazanu košarku. Ideja se dalje razvijala i u saradnji sa dugogodišnjem prijateljem Predragom Lukićem odlučili smo da organizujemo RKL.

Kakav je format ovogodišnje RKL? Ko u njoj učestvuje i šta možemo da očekujemo?

Takmičenje po grupama, pa plejof. Ekipe očekuju najmanje 4 utakmice, sve i da izgube svaku. Do sada smo imali učesnike svih uzrasta i fizičke spremnosti, ali pre svega momci koji su se ranije aktivno bavili košarkom i kojima nedostaje takmičarska atmosfera zvaničnih utakmica. Na terenu će se naći momci od 205 centimetara koji zakucavaju, ali i rekreativci koji jedva čekaju vikend da se istrče malo posle naporne nedelje na poslu. Imali smo i tu čast da je u RKL učestvovao bivši juniorski kapiten reprezentacije Srbije.
Šta možete da očekujete… Pa, ove godine smo obezbedili HD kameru koja će snimati svaku utakmicu. Kvalitetne sudije, statistiku. Nagrade prijatelja turnira. Trofeje, pehare, NBA dresove na poklon. Radimo na još nekoliko detalja, ali mislim da su ovo odlični uslovi za nedeljnu, amatersku košarku.

Kakav je odaziv? Jesu li vas ljudi prepoznali?

Počeli smo sa ligom od osam timova, da vidimo da li možemo to da iznesemo kako treba. Ove godine smo proširili na 16, zbog velike zainteresovanosti. Danas ne znamo šta da radimo sa svim zainteresovanim, prinuđeni smo da napravimo listu čekanja u trenutku kada se liga popuni. Tako da… ne žalimo se na odaziv!

Košarka je u Srbiji veoma popularna, ali kakva je situacija s amaterskom košarkom? Koliko često se održavaju ovakva takmičenja?

Nisu toliko zastupljena. Pored naše lige, znam za još jednu ili dve, ali one nisu toliko finansijski pristupačne. U njima učestvuju uglavnom firme. Kada se kotizacija i cena termina podeli sa brojem igrača, naša liga je pristupačnija od dva pića u kafiću.

Imate li neke planove za budućnost? Više timova možda?

Plan nam je da ova sezona prođe glatko, za dalje ćemo videti. Cilj nam je da liga prođe kao prošle godine, fer i korektno. Ne volimo nesportsko ponašanje i na to nismo tolerantni. Što se tiče budućnosti, imamo nove projekte u planu, ali za sada je to tajna.

I na kraju ono najvažnije – kako učestvovati u takmičenju?

Ovu sezonu smo popunili do kraja, čak imamo i po koji tim na listi čekanja. Ali svi oni koji nisu stigli ove sezone, neka dogodine budu malčice brži sa prijavom. Sve informacije mogu pronaći na našoj FB stranici, ili Instagram profilu. Zahvaljujem se redakciji na razgovoru, i verujem da ćete preneti utiske iz lige onako kako to radite do sada. Sportski pozdrav!