Analiza Eurobasketa 2017 – Power Ranking

Završeno je još jedno natjecanje najboljih košarkaških reprezentacija Europe i dobili smo novog prvaka, ali u protekla skoro tri tjedna dogodilo se još toliko toga. Odlučili smo zato malo sabrati dojmove i podvući crtu jer bilo je zaista puno zanimljivih priča. Rezultat toga je ova analiza Eurobasketa 2017 koja će se temeljiti isključivo na subjektivnom dojmu koji su reprezentacije ostavile na nižepotpisanoga, a pomoću kojeg ćemo pokušati poredati sve reprezentacije od vrha do dna. Istina, polufinalisti utakmicama među sobom sami određuju precizan plasman, ali takvih utakmica za ostale reprezentacije nema, a i dojam jedne reprezentacije izvan prva četiri mjesta je odličan, pa da vidimo što možemo mi zaključiti. Krećemo od kraja.

Analiza Eurobasketa 2017 | Osam najlošijih

Nakon prve faze od turnira se oprostilo osam reprezentacija: Poljska, Island, Izrael, Gruzija, Rumunjska, Češka, Belgija i Velika Britanija. Od ovih osam, Island je definitivno ostavio dojam najslabije momčadi – upisali su pet poraza u pet utakmica i zabili 126 koševa manje nego što su primili, pa niti jedna njihova utakmica nije bila ni približno zanimljiva po pitanju konačnog ishoda. Iskreno, da se odigra turnir samo ovih osam reprezentacija Island bi vjerojatno i tu bio zadnji. Česi i Rumunji po prikazanome nisu daleko, ali potonji su svakako igrali u okviru svojih skromnih mogućnosti.

Za najbolje iz ovog društva uzet ćemo Gruziju, jedinu momčad od navedenih koja je upisala dvije pobjede, a koja je ispala sa turnira u dramatičnoj završnici susreta s Italijom koja je na kraju ušla i u četvrtfinale. Odmah iza njih su Poljaci koji su utakmicu s Finskom izgubili nakon dva produžetka, a i protiv Francuske bili u igri do dvije i pol minute prije kraja, da bi protiv Grčke pokleknuli tek u završnici.

Najveće razočaranje turnira, po mom skromnom mišljenju, su Izraelci. Nacija koja je dala jedan Maccabi bila je domaćin skupine, ali njihova reprezentacija je završila posljednja. Ne samo to, nego su u posljednjoj utakmici u potpunosti poniženi od Ukrajine koja je nakon tri četvrtine tog susreta imala 71:39. U usporedbi s prošlim Eurobasketom srozali su se i Česi (četvrtfinale prije dvije godine) koji na ovom turniru nisu izgledali kao previše ozbiljna reprezentacija i jedinu pobjedu upisali su protiv slabašnih Rumunja.

Britanci i Belgijanci igrali su u prilično zahtjevnoj skupini i puno uglednijim imenima od sebe na trenutke zadavali probleme, ali to ipak nije bilo dovoljno za nešto više od časnog ispadanja. U ovom društvu oni su zlatna sredina.

Analiza Eurobasketa 2017 | Osmina finala

Logično bi bilo da se ova analiza Eurobasketa 2017 sada nastavi ekipama koje su ispale u osmini finala. Ovo društvo uključuje Litvu, Francusku, Crnu Goru, Ukrajinu, Mađarsku, Finsku, Tursku i Hrvatsku, a to je vjerojatno i dosta elitnije društvo nego što bi se moglo očekivati. No, krenimo redom.

Mađarska i Ukrajina svoje su ciljeve definitivno ostvarile prolaskom grupe, čak bismo rekli i da mogu biti prilično zadovoljne plasmanom, ali se u ovom društvu ipak čine kao najslabije reprezentacije. Crna Gora je razina iznad, no oni su imali nesreću da nalete na odlične Latvijce protiv kojih jednostavno nisu imali nikakve šanse.

Nakon toga, otprilike u istu ravninu svrstali bismo Hrvatsku i Tursku. Iako domaćin, Turska je svoju, istina, vrlo zahtjevnu skupinu završila na četvrtom mjestu, a to im je u ovoj fazi donijelo moćnu Španjolsku. Iako su pružili dobru partiju i žestoko se borili, Turci ipak nisu imali dovoljno kvalitete da naprave senzaciju. S druge strane, Hrvatska je ispala u istoj fazi, ali je dojam koji je ostavila predstavom u ovoj utakmici potpuno suprotan. Činilo se da se nakon mučenja s Mađarima Petrovićeva momčad diže, pogotovo nakon drame sa Španjolskom i razbijanja Čeha, ali u osmini finala se dogodio pravi potop protiv Rusa. Nije nikakav problem ispasti od Rusije, radi se o stvarno vrlo solidnoj reprezentaciji, ali kad izgledate kako su Hrvati izgledali u drugom poluvremenu te utakmice, onda je to stvarno loše i opći dojam je negativan.

Ispred ovo dvoje, svrstat ćemo reprezentaciju Francuske. Brončani sa prošlog Eurobasketa mučili su se već u skupini A i tamo zauzeli tek treće mjesto, a onda su naletjeli na smirene Nijemce i ispali. Ne samo zbog plasmana, nego i zbog igre se ovaj nastup Francuza može ocijeniti razočaravajućim. S druge strane, iako je ispala, Finska je svakako jedna od najljepših priča turnira. Domaći teren u skupini A su iskoristili odlično i uhvatili drugo mjesto iza sjajne Slovenije, a usput su dobili i Francuze. U utakmici protiv Italije dogodila se nevjerojatna šuterska rapsodija Talijana u prvoj četvrtini, što je vidno psihički pogodilo Fince, a izostao je i učinak Markkanena pa su na kraju morali kući. Po prikazanom u skupinama, ne bi bilo nezasluženo da su prošli, ali ova utakmica ostavila je otvorenim pitanje može li Finska igrati tako dobro kad nije na domaćem terenu.

I na kraju, najveće ime iz ovog društva – Litva. Iako su klimavo krenuli u turnir izgubivši utakmicu s Gruzijom, činilo se da su se viceprvaci Europe konsolidirali kad su u iduće četiri utakmice upisali četiri pobjede i zasjeli na prvo mjesto skupine B, zaključno sa +17 u zadnjem kolu protiv Njemačke. Istovremeno, Grci su dugo lomili Poljake u utakmici koja je odlučivala o četvrtom mjestu u skupini A. Ispostavilo se, međutim, da Grci točno znaju kako zaustaviti Litvu i jednom kada su preuzeli vodstvo u trećoj minuti utakmice više ga nisu ispustili. Definitivno ogroman šok za Litvu i vjerojatno najveće (neugodno) iznenađenje turnira.

Analiza Eurobasketa 2017 | Poraženi četvrtfinalisti

Sada pogledajmo četiri momčadi koje su ispale u četvrtfinalu. U ovom društvu, dakle, nalaze se Latvija, Italija, Njemačka i Grčka.

Za najlošije u ovom društvu uzet ćemo Italiju. Nedostatak centimetara pod košem bio je bolno očit u utakmici protiv Srbije i Boban Marjanović je na toj utakmici bio apsolutno nezaustavljiv. Iskreno, da susret sa Finskom u osmini finala nisu otvorili fantastičnim šutom (11/12), lako moguće da bi Talijani zapeli i na prethodnoj stepenici. S druge strane, za najbolju od ove četiri reprezentacije uzet ćemo Latviju. Neki su išli toliko daleko da utakmicu Latvije i Slovenije nazivaju finalom prije finala, a kad se sve zbroji i oduzme ta tvrdnja sasvim sigurno nije bez temelja. Latvija je u vrlo zahtjevnoj skupini bila druga i to samo zbog dva poena slabijeg omjera koševa od Srbije, tamo razbila i kasnije polufinaliste Ruse, a s obzirom kako su Španjolci odigrali polufinala prilično smo sigurni da bi ih i Latvijci dobili da su se našli s druge strane umjesto Slovenaca. Latvija se predstavila u odličnom svijetlu i dojam je da nisu nimalo slabiji od momčadi koje su ušle u borbu za medalje. Dapače!

I tako su nam ostale Njemačka i Grčka, a tu ćemo prednost dati Njemačkoj koja ima NBA klasu u vidu odličnog Schrödera. Nijemci mogu biti prilično zadovoljni odrađenim turnirom – drugo mjesto iza Litve u skupini B i pobjeda protiv ugledne Francuske nakon toga zaslužuju svaki respekt. Naravno, respekt zaslužuje i pobjeda Grčke nad upravo Litvom, o tome nema spora, ali s obzirom da ovaj poredak temeljimo na dojmu, Njemačka ima blagu prednost. Grci su osminu finala osigurali tek u zadnjem kolu skupine nakon poprilične borbe s Poljskom, a u četvrtfinalu su se prepali pobjede protiv Rusa i dozvolili Švedu da se razmaše i preokrene utakmicu.

Analiza Eurobasketa 2017 | Borba za medalje

I na kraju, pogledajmo četiri reprezentacije koje su igrale završnicu. Dojam i poredak savršeno se poklapaju – Slovenija je prva, mrvicu iza njih Srbija, treća je Španjolska, a posljednja od ove četiri reprezentacije Rusija. Međutim, nekoliko stvari ovdje treba reći.

Prvo, količina izostanaka u Srbiji je ogromna. Zapravo, od igrača koji nisu nastupali za tu reprezentaciju na ovom turniru bi se vjerojatno mogla sastaviti momčad koja bi i sama konkurirala za medalje. S obzirom da je finale Eurobasketa bila posljednja utakmica Dragića za Sloveniju i da Srbija ima toliku širinu i vrlo sposobnog trenera na klupi, ne bi bilo nimalo čudno da Srbija preuzme ulogu koju je dosad imala Španjolska – kontinentalna velesila koju će bilo tko osim SAD-a vrlo teško dobiti. Bjelica, Teodosić, Jokić i ostali… dodajte to ovoj momčadi koja je igrala finale i teško da ih itko u Europi može dobiti. Ipak, njih na ovom turniru nije bilo i mi ćemo se držati samo onoga što smo vidjeli u proteklih 17 dana.

I sada se opet vraćamo na Latviju. Njih ćemo staviti na treće mjesto iz više razloga. Prvo i osnovno, ljudi su igrali odličnu košarku. E sad, zašto ispred Španjolske i Rusije? Pa, Rusiju su, kao što smo već rekli, svladali vrlo uvjerljivo, a sa prvacima Slovencima su igrali sličnu utakmicu kao i Srbija i izgubili tek u završnici. S druge strane, Španjolci su se u duelu sa Slovenijom totalno raspali i nisu mogli držati njihov ritam. Latvija je Sloveniji puno bliža, igra sličnu košarku i može se argumentirati zašto Španjolci ni njih ne bi mogli pratiti. Vjerujem da bi i u slučaju da je Slovenija izgubila od Latvije Španjolska opet igrala za broncu.

Naša analiza Eurobasketa 2017 dala je ovakav “power ranking”:

1. Slovenija
2. Srbija
3. Latvija
4. Španjolska
5. Rusija
6. Njemačka
7. Grčka
8. Italija
9. Litva
10. Finska
11. Francuska
12. Turska
13. Hrvatska
14. Crna Gora
15. Mađarska
16. Ukrajina
17. Gruzija
18. Poljska
19. Belgija
20. Izrael
21. Velika Britanija
22. Češka
23. Rumunjska
24. Island

Autor: Marko Domljanović